Main page

Sunday, 5 February 2012

Proving Ground Parking

A Commission to overview the parking situation at the KI-Campus, the medical university of Stockholm, most known for its Nobel prize committee, to come up with solutions to fit in more parking lots at the campus without interfering with its green spaces.
The campus environment is quite delicate, both in terms of its layout and its traditional campus aesthetics. To asphalt a parking lot means making definite decisions that demands a lot of bureaucracy while temporary solutions can be done more rapidly.
We thought of using temporary solutions as a sketch tool that later could be refined into a definite solution once seeing the actual result.
The temporary solution became to do gravel fills on spaces that where not being used across the campus. If a gravel fill proved after being built to be well used and nicely fitted in to the campus area it could then be covered with asphalt after seeking a definite permit and becoming a fixed parking lot, if the space wasn't used enough, the gravel could be taken away

Explanatory diagram

Campus map with temporary parking lots

Parking lot nr 2: While new during summer , not so well used

Parking lot nr 2: Six month old during winter, well used.

Parking lot nr 10: Not so well used

Parkinglot nr 7: Photo taken during construction, now used for construction trucks

Parking lot nr 8: used as a waitning place for construction trucks

Parking lot nr 5: one month old and at full use.

Parking lot nr 5: Six month old and at full use.

Parking lot nr 4: Six month old full use.

Parking lot nr 6: Well used and now asphalted.